Parmağımızı uzatıp bir şeyi veya şeyleri işaret ettiğimiz zamanlarda imdadımıza this, that, these, those yetişiyor. Şimdi gelelim hangisi bu, şu, bunlar ve şunlar demek.
İşaret Zamiri olarak kullanımı:
This : Bu
Size en yakın tekil nesne veya kişiyi göstermek için kullanılır.
Örneğin arkadaşınızla birlikte bir kitapçıdasınız ve bir kitap rafının önünde duruyorsunuz. Çok sevdiğiniz bir yazarın yeni kitabı çıkmış. Onu arkadaşınıza gösterirken "
This is a new book" diyebilirsiniz.
Kitapçıdan çıktınız ve yürürken yolda başka bir arkadaşınıza rastladınız. Onu diğer arkadaşınızla tanıştırmak için ihtiyacınız olan şey "this" dir.
-
Ali, this is Veli.
Veli, this is Ali. demelisiniz.
These: Bunlar
Size yakın çoğul nesneleri veya kişileri göstermek için kullanılır.
Ders çalışmaya Ali size geldi diyelim. Tam defterleri kitapları açtınız. Gözünüze masanın üstünde duran kitaplar çarptı. Hemen Ali'ye " These are old books " diyip kitapları kenera itebilirsiniz.
That: Şu
Sizden uzakta yer alan tekil nesne veya kişiyi göstermek için kullanılır. Arkadaşınızla oturup kahvelerinizi yudumlarken, karşı kaldırımdan babanınız geçtiğini düşünün. Hemen arkadaşınıza "That is my father " diyerek babanızı gösterebilirsiniz.
Those: Şunlar
Sizden uzakta olan çoğul nesneleri veya kişiler göstermek için kullanılır. Yine aynı cafedesiniz sohbete devam. Bu arada karşı kaldırıma park etmiş güzel arabalar var. Bunları arkadaşınıza gösterirken "Those are good cars" diyebilirsiniz.
İşaret Sıfatı Olarak Kullanımı:
This, These, That, Those bir isimden önce kullanılırsa işaret sıfatını görür.
Hemen küçük örnekler ile pekiştirelim. Sonrasında size aklınızda kalacak bir alıştırma ile bu 4 T ile nasıl başa çıkılır yazacağım.
This book is very cheap.
These dogs are very sweet.
That man is very nice.
Those people are Italian.
Farkındayım hepsi birbirine çok yakın tanımlar. Bu sizi korkutmasın. Eğer biraz alıştırma yaparsanız bir zaman sonra kendiliğinden yerine oturacaktır.
Pratik için ihtiyacınız olan şey 4 kalem ve 4 kitap.
Kalemleri masanın size yakın sağ ucuna 1 tane, sol ucuna 3 tane olacak şekilde yerleştirin.
Kitapları ise masanın size uzak sağ ucuna 1 tane, sol ucuna 3 tane olacak şekilde yerleştirin ve pratik yapmaya başlayın.
İlk başta saçma bir egzersiz gibi gözüksede, görsel hafıza ile işitsel hafızanın birleşmesi sayesinde akılda kalıcı olduğunu göreceksiniz.
Kolay gelsin.
Cok yardımcı oluyor bu dersler 👍
YanıtlaSil